Wedstrijdvoorbereiding

Mijn ervaring is dat de spelers zich het gemakkelijkst voelen als iedere wedstrijd op dezelfde manier wordt voorbereid. Waarom…?

Jonge spelers zijn zeer snel afgeleid. Tegelijkertijd is ook bewezen dat kinderen veel waarde hechten aan regelmaat. Als er onverwachte dingen gebeuren zijn ze snel afgeleid en gaat de volle aandacht naar het nieuwe, onbekende, uit. Om ervoor te zorgen dat de spelers zo ‘geconcentreerd’ mogelijk aan de wedstrijd beginnen en er vanaf de eerste minuut in ‘vliegen’, is een gedegen regelmatige wedstrijdvoorbereiding noodzakelijk. Dit kan de prestaties van een wisselvallig spelend team enorm verbeteren. Je hoort vaak genoeg langs de lijn toeschouwers verzuchten… “Ik snap het niet…, vorige week speelden ze de sterren van de hemel en nu bakken ze er niets van…”

Nu kan geen enkele coach ervoor zorgen dat zijn team altijd ‘in vorm’ is, maar hij kan door een bepaalde wedstrijdvoorbereiding er wel voor zorgen dat er ruimte is voor een optimale aandacht voor de komende partij. Bij topploegen is de hele voorbereiding vaak tot op de seconde nauwkeurig ingedeeld. Deze voorbereiding kan alleen maar werken als iedereen zich exact aan de afgesproken tijden houdt. Kom er maar 1 speler iets te laat dan loopt dat schema spaak. Gevolgen? De aandacht verslapt en de zo zorgvuldig opgebouwde voorbereiding wordt verstoord.

Hieronder een voorbeeld van een mogelijk tijdschema voor aanvang van iedere wedstrijd.

45 minuten voor aanvang van de wedstrijd – Naar de kleedkamer, omkleden, eerste plaspauze en in de kleedkamer verzamelen voor warming-up.

30 minuten voor aanvang van de wedstrijd – Gezamenlijk als gehele groep naar het veld en begin van de Warming-up.

De spelers gaan in wedstrijdtenue met trainingsjack aan het veld op voor wat lichte loop- en sprintoefeningen. Daarna in kleine groepjes het inspelen van de bal. Ook moet de keeper goed worden ingeschoten. Er kan gekozen worden voor een grote cirkel met middenin de keeper. Nadeel, iedereen komt weinig aan de beurt. Voordeel, je hebt iedereen wel als groep bij elkaar. Team kan ook worden opgedeeld in aantal kleine groepjes. Zorg wel voor voldoende ballen! De speler die de keeper inschiet wisselt iedere week. Let er hierbij op dat dit wel heel serieus gebeurd en dat de keeper er ook echt wat aan heeft. Als dit mis gaat raakt de keeper zijn zelfvertrouwen kwijt omdat zijn maatje de bal steeds probeert te scoren… Opzet is dat de keeper een paar keer beide kanten opduikt en heel veel ballen pakt.

10 minuten voor aanvang van de wedstrijd – Allemaal terug naar de kleedkamer. In de kleedkamer trainingsjacks uit en de laatste instructies.

5 minuten voor aanvang van de wedstrijd – Laatste plaspauze en naar het veld

3 minuten voor aanvang van de wedstrijd – Aanvoerder naar de scheidsrechter

1 minuut voor aanvang van de wedstrijd – Het hele team even met de koppen bij elkaar en elkaar succes wensen.

Veel trainers zullen bij het lezen hiervan hun schouders ophalen en roepen… een warming-up…? Voor die kleintjes…, dat hebben ze toch helemaal niet nodig, hun spieren zijn nog soepel genoeg! Dat klopt. De warming-up heeft bij deze leeftijdsgroep dus een heel andere betekenis. Het gaat bij de jongere leeftijdsgroep ook om in de stemming komen en imitatie. Zij zien het Nederlands elftal, hun idolen,  dit ook doen. Feyenoord en Ajax doen het , het eerste , hun grote broers bij de junioren… Dus hoort het er voor hun gevoel ook gewoon bij! Het staat toch stoer.

Bij de pupillen wordt deze voorbereiding vaak bemoeilijkt door het vroege aanvangstijdstip. Als je om half negen moet aftrappen en je speelt een uitwedstrijd in een andere stad of dorp dan komt het er in de praktijk op neer dat je soms wel anderhalf uur van te voren moet vertrekken. Dit  vergt wel heel wat van de discipline. In de winter weet je dan vaak nog niet eens of de wedstrijd wel doorgaat..

We hebben wel eens als eerste voor het hek van de tegenstander gestaan. Er was nog niemand van de thuisspelende vereniging…

Ook wel meegemaakt:  Vraag in de bestuurskamer “Is de tegenstander er al (doelend op ons team)? Ja hoor…, die staan al op het veld de warming-up te doen. Nu al… maar die beginnen toch pas over een half uur?

Dan sta je psychologisch al met 1-0 voor…

Bij vroege uitwedstrijden is het advies om toch te proberen een schema daar waar mogelijk toe te passen. Bij tijdgebrek wel alle onderdelen de revue laten passeren, eventueel in verkorte vorm. Regelmaat is voor veel kinderen heel belangrijk.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.