Serse Cosmi – Trainer Perugia Seizoen 2003-2004

In SP!TS Magazine verscheen op donderdag 19 februari 2004 een groot artikel over de tegenstander van PSV in het Uefacuptoernooi, het Italiaanse Perugia. Stukje werd geschreven door Dave Endt en Pascal van Wessel.

 

Serse Cosmi (trainer) – Coach zijn bij Perugia is een ondankbare taak. Niet alleen in de laatste plaats vanwege voorzitter Gaucci die in dertien jaar meer dan twintig trainers versleet. Cosmi doet het echter opvallend goed. De temperamentvolle oefenmeester (45) is bezig aan zijn vierde seizoen bij de biancorossi. Cosmi verstaat de kunst van het beter maken van spelers. Dit tot groot genoegen van de president die daardoor regelmatig flinke transfersommen kan opstrijken. De relatie tussen Gaucci en Cosmi is moeilijk te beschrijven. Ze gedogen elkaar, al vliegen ze elkaar ook geregeld in de haren. Zo kan Gaucci het bij trainingen niet laten om het veld op te stappen en de spelers af te blaffen. Ook blijft hij zijn coach onder druk zetten om de talentloze Al Khadaffi op te stellen. Heethoofd Cosmi blijft dat categorisch weigeren. David Endt is een groot bewonderaar van de trainer. Hij heeft kaarten geregeld voor PSV-Perugia om Cosmi in levenden lijve te zien: ,,Ik wil hem ontmoeten, in de ogen kijken.”

Endt vervolgt: ,,Serse Cosmi is geboren onder de rook van Perugia, aan de rivier de Tiber. Van jongs af aan voelde hij een diepgewortelde liefde voor de club, meegekregen van zijn vader. Cosmi was vroeger een fanatiek supporter. Hij stond altijd op de staantribune waar hij ook de spandoeken maakte. Als voetballer schopte Cosmi het niet verder dan de hoogste afdeling van de amateurs. Een blessure stond hem in de weg. Trainer worden van Perugia was altijd zijn droom, die hij voor zichzelf en zijn overleden vader wilde verwezenlijken.”

,,De onderwijzer Cosmi heeft een op motivatie geschoeide werkwijze, een non-conformistische aanpak. Hij legt psychologie in trainingen. In de lagere divisies in Italië heeft hij altijd resultaten geboekt. Cosmi had ook altijd rare dingen. Bij zijn vorige clubs gooide hij in de spelersbus doodleuk een pornoband in de videorecorder. Op weg naar de wedstrijden zat iedereen dan lekker een paar uurtjes te genieten. De spelers verschenen zwaar gemotiveerd aan de aftrap. Zoals gebruikelijk in Italië gaat hij vaak met de selectie in trainingskamp. Het opmerkelijke is dat hij één keer per seizoen de vrouwen en de kinderen van de spelers meeneemt. Op die manier probeert hij de banden met iedereen sterk te houden.”

,,Cosmi is een trainer die enorm meeleeft. Hij slaagt erin zijn eigen karakter in de ploeg te leggen. Langs de lijn is hij een opvallende verschijning. Hij draagt altijd een kostuum en een pet van Perugia. Toen Gaucci hem de kans gaf zijn favoriete club te trainen zei Cosmi: ‘Ik krijg er nog geld voor ook, terwijl ik ervoor had willen betalen om coach te worden van Perugia’.”

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.