Clubbladartikel 10 – Ouders als toeschouwer

Enkele tips om het goede voorbeeld te geven als u aanwezig bent bij een training of wedstrijd van uw kind:

  • Moedig alle spelers aan. Voor (jeugdige) sporters is het fantastisch om aangemoedigd te worden. Het zou sneu zijn als alleen de kinderen aangemoedigd worden waarvan de ouders aanwezig zijn en luidkeels durven aan te moedigen!
  • Laat niet merken als u zich ergert aan het spel van uw kind of sprotgenoten. Laat niet merken dat u ontevreden bent over bepaalde acties. Zeker als u zelf sport weet u dat het niet altijd zo gaat als u zou willen. als kinderen merken dat een ouder ontevreden is (door bijvoorbeeld grapjes als: “Deze week geen zakgeld” of ooooh-geroep) dan zal dat hun spel eerder negatief beinvloeden dan positief.
  • Leg u direct bij de beslissingen van scheidsrechter neer. Realiseer u hierbij dat verschillende mensen elke situatie ook verschillend zien. De scheidsrechter heeft het recht te beslissen zoals hij het ziet. Protest van publiek heeft dan geen zin. Bovendien is dit erg vervelend voor de scheidsrechter. die zo vriendelijk is om in zijn vrije tijd een wedstrijd te komen begeleiden. En niet in de laatste plaats is het voor de sporters en begeleiders enorm vervelend als het publiek zich met de leiding van de wedstrijd gaat bemoeien. U denkt daar misschien de club mee te helpen, maar deze ‘soms goed bedoelde hulp’ werkt juist vaak tegen de club. Bovendien is dit voorkinderen en jongeren het slechte voorbeeld.
  • Blijf tijdens de wedstrijd in het gebied dat bestemd is voor toeschouwers.
  • Geef de trainer/coach geen adviezen met betrekking tot zijn taak, ook al zijn ze goed bedoeld.
  • Geef u kind of andere kinderen geen aanwijzingen tijdens de training of wedstrijd. Buiten dat kinderen dit vaak niet waarderen, is het ook erg verwarrend om van twee verschillende personen aanwijzingen te krijgen. Bovendien is het voor een coach niet leuk als ouders zijn taak ongevraagd overnemen. Hebt u interesse om de kinderen aanwijzingen te geven, vraag dan aan de trainer/coach of u mee kunt helpen met training geven, coachen of andere zaken.
  • Maak geen opmerkingen die door de betrokkenen beledigend opgevat kunnen worden, ook al zijn ze goed bedoeld.
  • Zijn er dingen die volgens u niet kunnen, praat hierover dan na de wedstrijd met de betrokkenen. Als u bijvoorbeeld uw kind ziet vals spelen, dan hoort u te laten merken dat dit niet kan. Hebt u vraagtekens of opmerkingen over het coachen, maak dan met de coach een afspraak om hierover te praten. Tijdens de wedstrijd is dit niet op zijn plaats en direct na de wedstrijd is de coach vaak met andere zaken bezig, zoals bijvoorbeeld een nabespreking met het team. Vraag daarom wanneer hij het liefste met u daarover praat.
  • Help indien mogelijk mee als een trainer/coach of andere begeleider dat vraagt. Bedenk dat binnen een vereniging vrijwel alles door vrijwilligers wordt gedaan. Naast de contributie die u betaalt, mag u daar als ouder best wat extra’s voor terug doen.
  • Bedank eens de trainer/coach en andere vrijwilligers die wedstrijden of andere activiteiten organiseren en leiden.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.